10 tips voor de perfecte balletoutfit

Posted by on March 02, 2014 . 2 Comments.

Je hebt je (kind) ingeschreven voor ballet. Terwijl je rondsnuffelt, op zoek naar danskleding, kom je tot de conclusie dat het aanbod ontzettend groot is. Balletpakjes, maillots, spitzen en tutu's... Je wilt de eerste les goed voor de dag komen, maar wat heb je nou écht nodig? Deze blog is jouw checklist voor een eerste, complete én perfecte balletoutfit!

De voorbereiding

Vaak komen leerlingen voor de les naar mij toe en showen vol trots hun nieuwe danskleren. Op zoek naar bevestiging en goedkeuring klinkt het dan blij: meneer, wat vindt u ervan? Maar wat meneer mooi vindt, is niet altijd gelijk aan wat de dansschool goed vindt. Er is niets teleurstellender dan een leerling te wijzen op het feit dat de outfit niet volgens de richtlijnen van de dansschool is. Begrijp me niet verkeerd: ik ben dol op prints, tutu's en zelfs Hello Kitty balletpakjes! Maar de dansstudio's en balletscholen waar ik les geef werken vaak met kledingvoorschriften. Voordat je gaat shoppen wil je daarom weten:

  • zijn er kledingvoorschriften?

  • zijn prints okay?

  • voor welke kwaliteit kies ik?

Tip 1: de kledingvoorschriften

Kledingvoorschriften kunnen per les, leeftijd en per school erg verschillen. Vraag daarom voordat je gaat shoppen wat de voorschriften zijn voor de les waarin je staat ingeschreven. Let daarbij op de uitvoering én op de kleuren die je nodig hebt.

Tip 2: bye bye Kitty!

Favoriet onder peuters en kleuters: K3 en Hello Kitty! Voor tieners en volwassenen zijn tops met teksten en spreuken populair. Maar hoe schattig en leuk de prints ook zijn, dansscholen waarderen ze niet altijd. Vraag daarom jouw school of er naast de kledingvoorschriften ook eigen kleding gebruikt wordt bij (eindejaars)voorstellingen. Je school kan verwachten dat je zelf neutrale, dus onbedrukte basiskleding hebt. Houdt hiermee rekening bij je keus voor bedrukte kleding.

Tip 3: waar shop je?

Persoonlijk dans ik in alles wat los en vast zit. Of dat een Bristol joggingbroek is, of een Capezio legging. Als ik maar kan dansen! Maar tegelijkertijd weet ik ook dat de budgetjoggingbroek niet is gemaakt om mee over de vloer te rollen en glijden. En dus niet zo lang mee gaat. Danskledingfabrikanten als Capezio leveren de beste kwaliteit kleding, specifiek om in te dansen. Iedere keuze - van stof tot vorm – is weloverwogen gemaakt. Deze kwaliteitskleding is niet te vergelijken met de goedkopere alternatieven van bijvoorbeeld Bristol, Scapino en H&M. Naast Capezio – mijn favoriete merk - kan ik Rumpf en So Danca van harte aanraden.

Basis

Kinderen kunnen al vanaf tweejarige leeftijd beginnen met ballet. Hoewel het er op deze leeftijd nog speels aan toe gaat, dragen deze peuters maar al te graag echte balletkleren. De basis bestaat uit een balletpak, roze legging en roze balletschoentjes. Voor jongens zijn dat witte of zwarte schoenen, een zwarte legging en een wit t-shirt of balletpak. Aan deze basis verandert weinig naarmate dansers ouder worden. Houdt wel rekening met de kledingvoorschriften van de dansstudio.

Het haar in de les is altijd samengebonden. Jongens met lang haar hebben een staart. Meisjes dragen een knotje, eventueel met donut en haarnetje. Halflang haar kan met knipjes vastgezet worden. Zorg er in alle gevallen voor dat het haar uit het gezicht blijft.

Tutu's

Tip 4: wacht met tutu's

Stel je voor: in balletpak mét tutu sta je in de spotlights, op het podium! Als volwassene wil je hier niet aan denken, maar kinderen in tutu's vinden we ontzettend schattig. En de kinderen in mijn lessen vinden de tutu's zelf ook machtig interessant. Vooral om tijdens de les lekker mee te friemelen en in je mond te stoppen. Om op te sabbelen... Hmmm!

Mijn advies als dansdocent: wacht met je kind een tutu aan trekken totdat ze een kleuter is en groot genoeg is om er niet meer mee te spelen in de les.

Een echte ballerina draagt een tutu met verve. Op het podium wel te verstaan. De tutu is geen onderdeel van de dansoutfit in de les, het is een kostuum. Vanaf acht jaar is het dragen van een tutu in de les niet meer toegestaan. In de les kun je wel een mooie balletrok dragen. Deze zijn verkrijgbaar voor kinderen, tieners en volwassenen in allerlei prachtige kleuren en uitvoeringen.

Tip 5: het perfecte balletpak

De CC125 van Capezio heeft verstelbare bandjes

Om je gelijk te ontdoen van illusies: het perfecte balletpakje bestaat niet! Natuurlijk zal je meerdere pakjes vinden die perfect zitten en prachtig staan. Maar, ik vind een long sleeve – ofwel een pak met lange mouwen – in de zomer te warm. 

En tegelijkertijd is voor kinderen een pakje met spaghettibandjes in de winter te koud. Daarom raad ik je aan om meerdere balletpakken te kopen. Toch is er één pak dat nagenoeg perfect is: de Capezio CC125Dit balletpak heeft verstelbare bandjes. Ideaal!

De tailleband

Handig, maar niet noodzakelijk. De naam zegt het al: deze elastieken band gaat om je taille. Het is een visueel hulpmiddel om te zien of je recht staat én om te bepalen hoe (dames) de armen tillen. Voor beginners is het zeker een aanrader.

Tip 6: panty, maillot en legging

Dames dragen een roze balletpanty onder het balletpak. Voor heren zijn er zwarte leggings of maillots, die over het witte pak/shirt gedragen worden. Danspanty's, -maillots en -leggings bestaan hoofdzakelijk uit Nylon, Lycra of het nieuwe Tactel®. Dit maakt dat de panty zacht aanvoelt, sterk is en geschikt om in te dansen. Een scheurtje in deze panty's is dan ook makkelijk te herstellen. Beginners raad ik een panty met voet aan, zodat je tijdens retirés niet in je panty blijft hangen.

Tip 7: dragen en opbergen van schoenen

Balletschoenen hebben een suède zool die zorgt voor grip op een balletvloer. Toch zijn de schoenen glad genoeg om soepel over de vloer te glijden. Omdat de zool speciaal gemaakt is voor dansvloeren, mogen balletschoenen niet buiten gedragen worden. Wanneer je balletschoenen buiten draagt beschadig je daarmee niet alleen de schoenen, het vuil van buiten beschadigt ook de balletvloer.

Zorg dat de schoenen na de les kunnen luchten. Niet alleen vanwege zweetvoeten en bactieren. Vooral leren schoenen moeten kunnen ademen om het leer soepel te houden.

Tip 8: volledige zool of split zool?

Voor beginners tot en met twaalf jaar is mijn advies: een full sole of volledige zool. Wanneer er veel gedraaid gaat worden in de les kan er overgestapt worden naar een split zool. Split zool raad ik ook dansers vanaf 12 jaar aan. Koop je een balletschoen op de groei? Ga dan voor maximaal een halve maat groter. Beter is om een verstelbare schoen aan te schaffen zoals de Love Ballet Slipper. Balletschoenen moeten aansluiten aan de voet. Moeders, houdt er rekening mee dat bij de meeste schoenen de bandjes/elastiekjes zelf aangenaaid moeten worden!

 

Tip 9: leer, canvas of satijn?

Printable checklist

Ik dans graag op leren schoenen. Ze slijten niet zo snel. Ik kan ze veelvuldig dragen en ze blijven lekker zitten. Daarnaast gaan ze erg lang mee, dat is goed voor de portemonnee. Wel raad ik je aan om verschillende schoentjes te passen en proberen. Iedere voet is anders!

Bovenstaande volgorde geeft de levensduur van de balletschoentjes aan. Leren schoentjes zijn erg praktisch en het meest slijtvast. Koop leren balletschoentjes die strak aansluiten, het leer rekt namelijk iets uit. Canvas is de meest gangbare en meest betaalbare keus. De schoentjes zitten net iets minder perfect dan de leren varianten maar sluiten wel beter aan om de voet. Balletschoenen die het minst lang mee gaan zijn de satijnen schoentjes, vaak gebruikt voor optredens.

Tip 10: blijf warm!

Voor, tijdens en na de les houd je je lichaam warm met vestjes, rokjes, beenwarmers en boots. Niet alleen is dit beter voor je spieren, je voorkomt hiermee ook spierpijn en blessures. Zijn deze artikelen een must? Absoluut niet! Maar het staat zo mooi... En dát geeft ons het gevoel dat onze outfit compleet is, wat ons (mentaal) betere dansers maakt!

De checklist

Er is bijzonder veel verkrijgbaar aan danskleding. Gelukkig is dat wat noodzakelijk is vrij beperkt en kort samen te vatten in deze printable checklist hiernaast. Voor de volledige grote klik je hem aan.

Tot slot

Ongeacht of je er een toekomst in ziet is het volgen van balletles een goede zet. Het is zeer goed voor je houding, kracht, flexibiliteit en coördinatie. Kinderen leren hoe ze met elkaar om gaan en hoe ze samenwerken. Ballet leert je in een groep te functioneren en je aan elkaar aan te passen. Bovenalles heb ik van ballet geleerd wat discipline is. Ik heb er een ijzeren motivatie aan over gehouden, want van een goede training heb je een leven lang profijt!

Tags: Balleterie, tips, blog, eerste, perfecte, balletoutfit, panty, pakjes, schoenen Last update: March 22, 2014

2 Comments

Leave a Comment

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url with http://)
* Comment:
Verification code: